Практычна ў любой краіне свету ёсць мудрагелістыя назвы страў, якія складана растлумачыць і зразумець замежнікам, і Германія – не выключэнне. Расійская турыстка пералічыла ў сваім Дзэн-канале “Адна ў чужым горадзе” 10 нямецкіх ласункаў, назвы якіх дзіўна гучаць і прымушаюць недасведчаных вандроўнікаў уздрыгваць і адмаўляцца каштаваць.
У нас усе ўжо прывыклі да такіх страў, як “селядзец пад футрам”, “бульба ў мундзіры” ці кабачковая ікра, і толькі замежнікі могуць задавацца пытаннямі: “Навошта рыбе футра, а бульбе мундзір?” і “Як кабачкі адкладваюць ікру?”. У Германіі прыкладна тая ж сітуацыя. Толькі назвы парой больш дзіўныя і зусім незразумелыя замежнікам.
- Фальшывы заяц – Falscher Hase. Да зайцаў і трусоў страва не мае ніякага дачынення, і іх мяса ў складзе няма. Насамрэч гэта мясны рулет з сумесі свінога і ялавічнага фаршу, куды дадаюць соль і перац, вараныя яйкі, цыбулю, булку і паніровачные сухары, а затым запякаюць.
- Крык катоў – Katzengeschrei. Таксама не мае дачынення да катоў. Для падрыхтоўкі стравы немцы бяруць першыя, якія трапіліся, прадукты з халадзільніка, напрыклад, макароны, гародніну і каўбасы, а далей смажаць на патэльні з дабаўленнем яйкаў, марынаваных агуркоў і спецый.
- Палова пеўня – Halber Hahn – і Дужы Макс – Strammer Max. Гэта назвы бутэрбродаў. У “Палове пеўня” – гарчыца, сыр і марынаваныя агуркі, у “Максе” – вяндліна і смажанае яйка.
- Пірог рускай даяркі – Russisches Milchmаdchenkuchen. У Расіі гэты торт на аснове згушчанага малака завуць “Малочная дзяўчынка”, але немцам аказаліся бліжэй даяркі.
- Мёртвая бабуля – Tote Oma. Вонкава нагадвае крывавую кашу, рыхтуецца з крывяной каўбасы “Grаtzwurst” і падаецца з варанай бульбачкай, а таксама кіслай капустай.
- Мёртвая цётка – Tote Tante. Гэта дэсерт на аснове гарачага шакаладу з ромам і ўзбітымі вяршкамі.
- Гумовы арол – Gummiadler. Гэта распаўсюджаная на поўдні Германіі і ў Аўстрыі назва для смажаных куранятаў.
- Пячоначны сыр – Leberkаse. “Як вы, напэўна, здагадаліся, ні печані, ні сыру ў гэтай страве няма”, – насамрэч так называюць мясны хлеб з ялавічыны і свініны, любімы баварцамі.
- Ручны сыр з музыкай – Handkаse mit Musik. Гэта страва гесенскай кухні на аснове сыру ручнога вырабу. За музыку адказвае марынаваная ў яблычным воцаце цыбуля з перцам і кменам, якая размяшчаецца зверху.
- Халодны сабака – Kalter Hund. Гэта нявінны дэсерт з шакаладу і печыва, падобны на нашую шакаладную каўбасу.
Паводле СМІ.