У мінулую нядзелю ў аграмястэчку Гуды Лідскага раёна прайшло свята бульбы “Бульбачка-беларусачка”. Мерапрыемства разгарнулася на адкрытай пляцоўцы каля Гудскага цэнтра творчасці і вольнага часу. Арганізатарамі сустрэчы была падрыхтавана насычаная праграма.
Перад гледачамі выступілі народны ансамбль народнай музыкі “Гудскі гармонік” і салісты Лідскага эстраднага аркестра. На працягу ўсяго свята вядоўцы паднімалі гасцям настрой. Галоўная гераіня імпрэзы Бульбачка-беларусачка правяла цікавыя конкурсы і ўручыла падарункі.
Гэтае брэндавае мерапрыемства праходзіць у раёне не першы год. РСУП “Саўгас “Лідскі” даўно вядомы сваімі элітнымі гатункамі бульбы. Карыстаюцца попытам сярод насельніцтвы “Пажыткі”, “Нара”, “Лель”, “Авацыя” і “Маніфест”. А наогул, у кнізе Narbutt Teodor. Dzieje narodu litewskiego. T. 9. Wilno, 1841. S. 73 Леанід Лаўрэш знайшоў наступную фразу: “Бульба ў Літве атрымала вядомасць толькі ў другой палове XVIII стагоддзя; паводле эканамічных рэестраў у маёй вёсачцы садзіць гэтую расліну ў агародзе першы раз пачалі ў 1763 годзе, і, падобна, што так было ва ўсім Лідскім павеце”. Для Нарбута ў 1841 г. – “толькі”, а для нас ужо – “ого-го, як даўно!”
А як казала галоўная гераіня камедыі “Дзяўчаты” Тося Кісліцына, бульба – універсальны прадукт, з якога можна прыгатаваць шмат страў. Піражкі з бульбачкай і грыбамі, клёцкі, дранікі, бабка ў збанку, бульбянікі, смажаная бульбачка з цыбуляй і скваркамі. Менавіта гэтымі і іншымі разнастайнымі стравамі частавалі мясцовыя гаспадыні ўсіх аматараў свята.
– Падзялюся з чытачамі незвычайным рэцэптам дранікаў-запарнікаў, – распавяла загадчыца Беліцкага Дома культуры Тарэса Шаўлюк. – Неабходна нацерці бульбу на дробную тарку. Затым запарыць (практычна давесці да кіпення) сыроватку. Заліваем ёй працёртую бульбачку, змешваем і даём астыць. Дадаём у гэтую сумесь нацёртую цыбулю, яйкі, муку і соль. Трэба дамагчыся такой кансістэнцыі, каб цеста атрымалася не занадта густым. Смажым дранікі на сланечнікавым алеі і падаём са смятанай.
– Мы адмыслова прыехалі з мужам Станіславам на свята з горада. Прачыталі ў газеце пра мерапрыемства і захацелася паўдзельнічаць. Я планую пазнаць новыя рэцэпты падрыхтоўкі страў з бульбы і падзяліцца ўласным досведам. Спадабалася тушаная бульбачка з баварскімі каўбаскамі. Вельмі смачна! – распавяла Алена Муліца.
Яшчэ адна сям’я таксама прыехала з Ліды. Сужэнцы Юлія і Аляксандр Галавач дазналіся пра бульбяное свята з сацыяльных сетак.
– Не шкадуем, што разам з дочкамі Мартай і Дашанькай сёння прысутнічаем тут. Атмасфера проста ўзрушальная. Мне, як гаспадыні і маладой маме, хочацца папоўніць сваю кулінарную скарбонку новымі рэцэптамі. Буду песціць родных і блізкіх, – прызналася лідзянка.
http://lidanews.by/news/dosug/26870news.html
Павод. Анжалікі Звярко.