Аграгарадок Гуды гудзеў у прамым сэнсе – тут адзначалі свята бульбы.
– Ці каштавалі вы калі-небудзь бульбу “ў дэпрэсіі”? – пытаецца вядоўца.
– Не-е-е, – адмоўна круцяць галовамі прысутныя.
– Як гэта, даражэнькія, не каштавалі? А бульбяное пюрэ? Гэта тая ж бульба, але ве-е-льмі “прыгнечаная”.
Вяскоўцы заходзяцца ад смеху. Жарты, песні, спаборніцтвы – і ўсё на “бульбяную” тэму. У мінулую нядзелю аграгарадок Гуды гудзеў у прамым сэнсе – тут адзначалі свята бульбы.
– Люблю бываць на такіх мерапрыемствах: яны заўжды вясёлыя, душэўныя, шчодрыя на эмоцыі, – дзеліцца са мной Вольга Станкуць. – Я жыву ў вёсцы Дуброўня, але Гуды – мая радзіма, тут я нарадзілася, тут засталася мая матуля. Сёння мы з дачкой завіталі да яе ў госці, а заадно – і на свята бульбы. Цудоўна бавілі час!
“Каларадскія жукі” супраць “Бульбачкі”
Як толькі жываты гледачоў трохі адпусціла ад смеху, вядоўцы зноў распачалі іх весяліць. На гэты раз жартоўнымі спаборніцтвамі. Добраахвотнікаў сабралі ў дзве каманды: мужчынскую (пад недвухсэнсоўнай назвай “Каларадскія жукі”) і жаночую (пад ласкавай назвай “Бульбачкі”). Гульцам прапанавалася прайсці ўсе этапы на шляху да атрымання ўраджаю: ад пасадкі, праполкі і баранавання бульбы да яе капання і ўзважвання. З якой самаадданасцю змагаліся паміж сабой каманды! Не шкадавалі ні абутку, ні сіл, ні голасу. Перамагло, зразумела, сяброўства.
Тут і “Лель”, і “Скарб”, і “Авацыя”
Нездарма кажуць, што бульба – гэта другі хлеб для беларусаў. Колькі розных страў можна з яе прыгатаваць, іншаземец і ўявіць сабе не зможа. А мы, беларусы, ведаем, можам і практыкуем! Стол, які Таццяна Рубава падрыхтавала спецыяльна для гэтага свята, ламаўся ад прысмакаў. На маё пытанне, колькі часу ёй спатрэбілася на такі кулінарны подзвіг (іншымі словамі і назваць нельга), сціпла адказала: “Усяго вечар”.
– Бульба ў гаршчках, бульбяны пірог з грыбамі, бульба вараная, печаная з цыбуляй, модная сёння фры, – паказваючы на стравы, пералічвае гаспадыня. – Адных дранікаў аж тры віды: вялікія са шкваркамі, малыя з мясам і нават з тварагом.
А чаму б не ласавацца любімымі стравамі хоць кожны дзень, калі бульбы ў жыхароў нашага краю заўжды ў дастатку? Аграгарадок Гуды ўваходзіць у склад РСУП “Саўгас “Лідскі””, якое славіцца ў раёне бульбянымі палямі. Кожны год тут збіраюць багаты ўраджай другога хлеба. Вырошчваюць пяць гатункаў бульбы: “Лель”, “Нара”, “Маніфест”, “Скарб” і “Авацыя”. Усе яны былі прадстаўленыя на імправізаванай выставе.
Уся справа ў кісялі
І хаця вясковае свята не мела такога грандыёзнага размаху, як, напрыклад, гарадскія мерапрыемствы, падзівіцца тут усё роўна было чаму. Напрыклад, дзяўчына, апранутая ў арыгінальны касцюм, частавала нейкім ружовым напоем. Што гэта за персанаж, я здагадалася не адразу.
– Міс Восень? – цікаўлюся я.
– Не!
– Віноўніца свята – бульбачка?
– Не!
– Ды гэта ж кісель! – падказваюць мне побач дзеці.
Сапраўды, пра кісель, любімы напой беларусаў (які гатуюць, дарэчы, з бульбянога крухмалу), я і забылася. Гарачы, салодкі, з водарам журавін – ідэальны напой для таго, каб сагрэцца восеньскім вечарам! Гэта вам не заморскі глінтвейн…
“Бульба сёння, бульба ўчора, а без бульбы проста гора”
Гэтыя радкі з песні падпявалі ўсёй вёскай. Трэба адзначыць, што без творчых калектываў, якія выступалі ў той дзень, свята не атрымалася б. Музычныя падарункі падрыхтавалі народны хор “Скарбніца” ААТ “Завод “Оптык””, сямейны ансамбль Парфенчыкаў Бердаўскага цэнтра культуры і вольнага часу, а таксама спевакі Дзітвянскага, Дварышчанскага, Ганчарскага, Першамайскага дамоў культуры.
Страва ад шэф-кухара
Такое лагоднае выдалася ў той дзень надвор’е, што адзначаць свята бульбы можна было аж да ночы. Але чамусьці думкі былі ўжо аб іншым. Справа ў тым, что ў казане заканчвала тушыцца бульба ад паляўнічага – фірменная страва арганізатараў мерапрыемства. Нарэшце, шэф-кухар запрасіў да стала. Пачаставацца стравай, водар якой разышоўся па ўсёй ваколіцы, пашчасціла і мне. Здаецца, інгрэдыенты вельмі простыя, але атрымаўся сапраўдны кулінарны шэдэўр (для паважаных чытачоў нават даведалася пра рэцэпт). Вярталася дадому пад’еўшая і задаволеная. Свята бульбы – якраз той выпадак, калі можна папрацаваць і за ежу!
Рэцэпт бульбы ад паляўнічага ў казане
Бульбу пачысціць, памыць і парэзаць брусочкамі. Падсмажыць яе ў казане на алеі з дабаўленнем солі і размарыну. Бульбу часова перакласці ў іншы посуд, а ў казане на тым жа алеі абсмажыць яшчэ моркву і цыбулю, нашынкаваную кольцамі. Калі агародніна гатовая, дабавіць туды два зубчыкі часныку і некалькі лыжак аджыкі, а затым каўбаскі ад паляўнічага. Даць пратушыцца. Затым да гэтых інгрэдыентаў адправіць і падсмажаную бульбачку. Зверху пасыпаць зелянінай і накрыць накрыўкай, каб страва трохі патамілася. Смачна есці!
Для прыгатавання спатрэбяцца:
- Бульба.
- Каўбаскі ад паляўнічага.
- Дзве лыжкі аджыкі.
- Морква.
- Цыбуля.
- Два зубчыкі часныку.
- Соль.
- Спецыі.
- Размарын.
Наталля Ваўконаўская.