• Навіны
  • Грамадства
  • Мова
  • ТБМ
  • Культура
  • Навука
  • Выданні
  • Спорт
  • У свеце
  • Відэаслова
Наша Слова штодзень
  • 26 мая 2022
  • Пра нас
  • Кантакты
  • Рэкламадаўцу
Наша Слова штодзень
  • Навіны
  • Грамадства
  • Мова
  • ТБМ
  • Культура
  • Навука
  • Выданні
  • Спорт
  • У свеце
  • Відэаслова
Share
You are reading
Скарбы Карэліччыны

Скарбы Карэліччыны

12 жніўня 2019, 17:14 Культура 12
Скарбы Карэліччыны

27 ліпеня ў г. Свіслачы Гарадзенскай вобласці  прайшоў  ІV рэгіянальны фестываль традыцыйных культур “Скарбы Гарадзеншчыны”, у якім аддзел рамесніцкай дзейнасці “Карэліцкі Дом рамёстваў”  ДУ “Карэліцкі раённы Цэнтр культуры і народнай творчасці” прымаў удзел  і атрымаў узнагароды.

У абласным конкурсе традыцыйных рэгіянальных строяў “Скарбніца моды Панямоння”:

– лаўрэат II ступені ў намінацыі “Аўтэнтычны рэгіянальны строй”, адзел рамесніцкай дзейнасці “Карэліцкі Дом рамёстваў”

 У Рэгіянальным фестывалі традыцыйнай культуры “Скарбы Гарадзеншчыны”:

– лаўрэат I ступені ў намінацыі “Лепшае прыгатаванне традыцыйнай стравы”, адзел рамесніцкай дзейнасці “Карэліцкі Дом рамёстваў”.

 

Стравы Карэліччыны

Стравы Карэліччыны, без сумневу – наш самы галоўны скарб. Чаму без сумневу, запытаеце Вы, таму што была праведзена складаная даследчая праца, падчас якай мы знайшлі самабытныя і ўнікальныя ў сваім родзе стравы, якіх Вы не сустрэнеце амаль ні ў адным з іншых раёнаў нашай вобласці. У мінулы раз нашы Карэліцкія стравы атрымалі дыплом лаўрэата.

Пачнём, мабыць, з самай старадаўняй стравы “Кісель“.

Гатуецца “Кісель” з аўсяных шматкоў, якія заліваюць халоднай вадой на 1-2 сутак з дадаваннем кавалка жытняга хлеба. Пасля шматкі неабходна працадзіць праз два пласты марлі. Ад-ціснуты настой варыць з дабаўленнем солі, стала памешваючы да гатоўнасці. Падаюць кісель халодным з мёдам, грыбамі, смажанай цыбуляй, ягадамі. Кісель нашы продкі лічылі сакральнай стравай (паняцце сакральны  азначае нешта містычнае, ірацыянальнае, боскае, але тое, якое мае схаваны сэнс), якую ўжывалі і ў пост з квашанай капустай і на Каляды, і на памінках. А таксама ведалі пра амаладжальныя ўласцівасці аўсянкі і вельмі часта ўжывалі яе. Так лічыць і Ганна Іванаўна Кітун – жыхарка в. Райца Карэліцкага раёна, якой споўнілася 85 гадоў. Яна гатуе кісель і па  сённяшні дзень. “У галодны час кісель ра-таваў нас ад голаду”, – распавядае яна.

Для даведкі, у далёкія часы, яшчэ да нашай эры, егіпецкая ца-рыца Клеапатра вельмі часта ўжывала аўсяныя шматкі і рабіла амаладжальныя маскі на твар.

 Кісель па праве лічаць беларускай традыцыйнай стравай.

 

“Хрэнавуха”

Традыцыйны беларускі напой, які выраблялі з самагонкі або гарэлкі, хрэну, мёду. Гэта класічны варыянт (у самагонку пакласці вычышчаны хрэн, сталовую лыжку мёду, старанна перамяшаць, даць настаяцца 1-2 тыдні, затым працадзіць). Ужывалі хрэнавуху пераважна ў халодны перыяд году, каб сагрэцца. Таксама ёсць другі варыянт прыгатавання: замест самагонкі выкарыстоўвалі ваду, такі напой маглі ўжываці і дзеці.  Можаце сабе ўявіць, якімі карыснымі ўласцівасцямі валодае такі напой! Можна адначасова і пагрэцца, і палячыцца.

 

“Мазгі ў яйках”

Цікавая назва ў гэтай стравы. Гатуецца з выкарыстаннем  мазгоў  свіных або цялячых 300 г, 5 яек, 1 цыбуліна, 2 ст. лыжкі алею, соль, зеляніна.

Яйкі аддзяліць ад лупін. Лупіны старанна прамыць, прасушыць.

Мазгі прамыць, падсмажыць з соллю, са здробненай цыбуляй, расцёртымі яйкамі.  Атрыманым фаршам запоўніць лупіны, зверху пакласці смятану і зеляніну.

 

“Мяса, запечанае ў цесце з жытняй мукі”

1 кг свінога мяса, 2 ст. лыжкі алею, 200 г жытняй мукі, 0,5 шклянкі вады, соль, перац, часнык.

Свініну (кавалак 1-1,5кг) першапачаткова замарынаваць з соллю, перцам і дробна нарэзаным часныком. З мукі, вады, алею і солі прыгатаваць тугое цеста. Мяса шчыльна загарнуць у цеста і запякаць у печы (духоўцы) каля двух гадзін.

Жытняе цеста альтэрнатыва сучаснай фальзе.

 

“Кветкі гарбуза (кабачка)  ў  цесце”

Кветкі гарбуза, 2 яйкі, 150 г мукі, 0,65 шклянкі малака, алей для смажання, соль.

Муку, жаўткі размяшаць з малаком, дадаць соль і ўзбітыя бялкі. Кветкі гарбуза вымыць, прасушыць. Затым апускаць у цеста і смажыць з абодвух бакоў на алеі.

Падаваць са смятанай.

 

“Аладкі  па-цырынскі”

Вельмі папулярная страва на Карэліччыне.

4 шклянкі мукі, 1,5 шклянкі малака, 1 сталовая лыжка цукру, 30 г дражджэй, 2 яйкі,  2 сталовыя лыжкі алею,  вада.

Дрожджы развесці ў цёплай вадзе (некалькі лыжак), усыпаць муку, дабавіць 3 шклянкі вады, перамяшаць і пакінуць на ноч. Раніцай спарыць малако і адразу ж уліць у цеста, дабавіць яйкі, соль, цукар, алей, добра перамяшаць і даць падысці каля паўгадзіны.

Пячы на добра разагрэтай і змазанай патэльні. Гатовыя аладкі скласці напалам і яшчэ раз напалам, паліць смятанай, мёдам, топленым маслам і прагрэць у печы альбо духоўцы паўгадзіны.

 

“Язык у вусе”

Для гэтай стравы выкарыстоўваюць свіныя язык і вушы, якія неабходна добра вымачыць, прасушыць, затым шчыльна засунуць язык у вуха і перавязаць моцнай ніткай. Пакласці ў кіпячую ваду, дадаць соль, перац гарошкам, лаўровы ліст. Варыць 3 гадзіны, астудзіць, падаваць з хрэнам.

 

“Морс з журавін”

250 г журавін, 6-8 ст. лыжак цукру.

Журавіны перабраць, прамыць, працерці праз сіта, адціснуць сок. Жамерыны заліць гарачай вадой (6-7 шклянак), давесці да кіпення, працадзіць. У адвар пакласці цукар, закіпяціць яго, затым уліць адціснуты сок і давесці да кіпення.

 

Няхай традыцыйныя стравы заўсёды будуць на вашым стале, а кулінарныя прыхільнасці бе-ларусаў захоўваюць нацыянальную самабытнасць.

Загадчык аддзела рамесніцкай дзейнасці                             

Юлія Баярэнка,

“Карэліцкі Дом

Facebook Twitter Google+ VKontakte WhatsApp Telegram
Папулярнае на сайце
Мова - тое, што нас яднае
Мова

Мова - тое, што нас яднае

2 сакавіка 2021, 21:3221
"Спеў аб Гаяваце" ў вёсцы Языль
У свеце

"Спеў аб Гаяваце" ў вёсцы Языль

11 мая 2022, 18:0720
Этнакрама "Цудоўня" адзначыла сямігоддзе
Культура

Этнакрама "Цудоўня" адзначыла сямігоддзе

26 красавіка 2022, 22:4720
Падзеі вакол ТБМ
ТБМ

Падзеі вакол ТБМ

13 кастрычніка 2021, 20:3019
Далучайцеся да нас